Complicaties

Tijdens de zwangerschap kun je altijd last krijgen van wat complicaties. Er zijn ook zwangerschappen die probleemloos verlopen, maar dat is lang niet altijd zo. Complicaties waar je mee te maken kunt krijgen zijn bijvoorbeeld overmatig braken, miskraam, bloedverlies na 12 weken of voor de 12 weken, buitenbaarmoederlijke zwangerschap, mola zwangerschap (druiventroszwangerschap, fout in de bevruchting, is zeer zeldzaam), klein kind, groot kind, nierbekkenontsteking, stuitligging, hoge bloeddruk, voortijdige weeën activiteit, zwangerschapsdiabetes, overdragenheid (de geboorte laat te lang op zich wachten), niet ingedaald hoofdje en HELLP syndroom.

 

Overmatig braken wat nu?
Als je last hebt van overmatig braken dan is het belangrijk dat je hier wat tegen gaat doen. Je moet om te beginnen je gemak gaan houden en op tijd gaan rusten. Maar het kan zijn dat het aan blijft houden en dat je hierdoor veel vocht gaat verliezen, dan word je tijdelijk in het ziekenhuis opgenomen en word je aan het infuus gelegd zodat je voldoende vocht binnen blijft krijgen. Vocht is namelijk voor jezelf en voor de baby van groot belang en dat mag niet gemist worden.

 

Bloedverlies tijdens de zwangerschap

Er kan sprake zijn van bloedverlies voor de 12 weken, dit zou kunnen duiden op een miskraam. Er wordt dan vaak een echo gemaakt om te kijken wat er precies aan de hand is, als er een zwangerschap is die nog intact is, dan kun je weer gewoon naar huis. Als je last hebt van bloedverlies dan wil dat niet altijd zeggen dat het een miskraam is. Het kan een ontsteking zijn of er kan een wondje open zijn gegaan. Er kan ook sprake zijn van bloedverlies na de twaalf weken. Dit kan twee oorzaken hebben, of placenta praevia. Dat wil zeggen dat de nageboorte voor een deel of helemaal over de opening van de baarmoederhals komt te liggen. Maar er kan ook worden gesproken over solutio placentae, het is dan zo dat de placenta voor een deel of helemaal los laat. Het is belangrijk naar het ziekenhuis te gaan zodat alles onderzocht kan worden en indien nodig kan er worden ingegrepen. Het gaat er om dat je goed naar je lichaam gaat luisteren:

–       Ga bij twijfel altijd naar de arts om het te laten controleren, stress is niet goed voor de baby, laat je daarom gerust stellen;

–       Ga bij twijfel met je partner altijd maatregelen nemen, misschien kan hij je gerust stellen maar als je het allebei niet vertrouwd ga dan samen naar de arts om het een en ander te laten onderzoeken zodat je weer met een gerust gevoel naar huis kunt gaan.