Hypnobirthing

Hypnobirthing is een nieuwe cursus op het gebied van zwangerschapscursussen en volg je vaak vanaf de vijfde maand van je zwangerschap.

Tijdens de cursus ga je je samen met je partner voorbereiden op de bevalling, waardoor jullie optimaal op elkaar kunnen vertrouwen zodat de bevalling en zo positief mogelijke ervaring wordt.

Door actief deel te nemen aan de cursus hypnobirthing leer je toe te passen wat je geleerd hebt, en krijg je meer vertrouwen in je lichaam en kracht. Een deel van de cursus bestaat uit theorie, het andere deel bestaat uit het uitvoeren van oefeningen en technieken. Doordat je samen met je partner deze cursus volgt, zal de band tussen jullie nog meer versterkt worden.

Inhoud van de cursus hypnobirthing

Tijdens de cursus, die gemiddeld uit 10 tot 12 lessen bestaat, wordt onder andere besproken hoe de geboortespieren ontworpen zijn om te werken, leer je hoe je kan ontspannen, krijg je verschillende ademtechnieken en leer je om de endorfinen in je lichaam te activeren, waardoor het stresshormoon kan verdwijnen.

Daarnaast leren jij en je partner ook om angsten over de geboorte los te laten, en leer je in plaats daarvan te vertrouwen op je eigen lichaam en een natuurlijk verloop van de bevalling.

Je leert luisteren naar de signalen van je lichaam en die van je baby, je krijgt technieken te weten om jezelf onder zelfhypnose te brengen. Ook krijg je les in het optimaal communiceren met hulpverleners en krijg je tips hoe je het beste een geboorteplan kan maken.

Je partner zal bovendien leren hoe hij jou het beste kan helpen om je aandacht vast te houden en je optimaal te focussen tijdens de bevalling. En bovendien krijgen jullie het boek HypnoBirthing te lezen, gaan jullie oefenen met cd’s en kijken jullie video’s om je een idee te geven hoe voor jullie de ideale geboorte eruit zou komen te zien.

Kosten van de cursus

Elke maand starten er nieuwe cursussen hypnobirthing. De prijzen verschillen bij diverse aanbieders, maar bij een groepscursus betaal je vaak tussen de 200 en 400 euro. Wanneer jij en je partner kiezen voor een privécursus, ben je al snel 500 tot 700 euro kwijt.

In sommige gevallen wordt hypnobirthing (deels) vergoed door de zorgverzekeraar. Als jij wilt weten of je voor jouw deelname een vergoeding krijgt, dan kan je het beste contact opnemen met je verzekeraar.