Manieren van bevallen

Er zijn verschillende manieren van bevallen. Bij het bevallen moet je altijd proberen goed naar de verloskundige te luisteren. Maar je moet van te voren wel goed na gaan denken over de houdingen die je aan kunt houden tijdens het persen (bij de zwangerschapsgym wordt hier op ingegaan en zelfs geoefend). Je kunt bijvoorbeeld denken aan:

–       Halfzittend op bed

–       Op de baarkruk

–       Liggend op de rug

–       Liggend op de zij

–       Staand

–       Hurkend

–       Op handen en knieën

–       Baarschelp

–       In bad

De keuze die je gaat maken is heel persoonlijk, het kan zijn dat je een houding gewoon prettig vindt en dan kun je kijken of je op deze manier kunt bevallen. Het kan zijn dat het niet altijd helemaal wil lukken en dan ga je tussendoor wisselen van houding. Dit kan geen kwaad, maar je moet er wel begeleiding bij hebben. Daarom is een verloskundige ook zo belangrijk bij een bevalling, deze kan aansturen hoe het beter kan of hoe je het moet doen. Je wordt hierbij goed ondersteund en als het nodig is kan deze ook altijd inspringen om samen met je oefeningen te doen om samen goed te ademen en te puffen.

 

Welke houding van bevallen ga je kiezen?

Als je gaat bevallen is het goed dat je gaat nadenken over welke houding je aan wilt nemen. Je kunt hier van te voren veel over gaan lezen, met andere vrouwen over praten of zelf gaan ervaren hoe deze houdingen zijn. Neem deze houding eens aan in bed en kijk eens als je gaat persen hoe dat voelt. Je ontdekt dan vanzelf een houding die je prettig vindt en die je graag aan wilt houden. Het is dan belangrijk dat je deze keuze gaat bespreken met de verloskundige, zo is deze op de hoogte van hoe je wilt bevallen en aan de hand daarvan kunnen ook de nodige maatregelen genomen worden. Voordat je gaat bevallen is het ook verstandig om te bedenken wie je er bij wilt hebben. Wil je dat je partner er bij is of wil je het liever allemaal alleen doen? Vaak is de partner er bij en wordt er samen gekeken wat de beste manier lijkt om te bevallen. Kleine kinderen worden er meestal niet bij gezet omdat dit voor de nodige spanningen kan zorgen. Het is daarom belangrijk dat je nu gaat kijken wat je zelf wilt en hier alvast over na gaat denken, je kunt het ook alvast met je partner bespreken zodat deze op de hoogte is.