Mensendieck

De zwangerschapscursus Mensendieck is gebaseerd op oefentherapie Mensendieck, maar dan speciaal ontwikkeld voor zwangere vrouwen.

Zwangerschapscursus Mensendieck

Jouw zwangerschap heeft een grote impact op je lichaam en je leven. Lichamelijk gezien vinden er vele veranderingen plaats, en omdat jij een kindje in je buik hebt is het belangrijk om bewust te gaan bewegen. De zwangerschapscursus Mensendieck leert jou welke veranderingen in je lichaam plaatsvinden, en hoe je met deze veranderingen kan omgaan.

Inhoud van de cursus Mensendieck

Tijdens de zwangerschapscursus Mensendieck wordt er vooral aandacht besteedt aan je (lichaams)houding. Maar ook wordt er veel uitleg gegeven en verteld over een bewuste voorbereiding op jouw bevalling, zodat je met veel zelfvertrouwen en geheel ontspannen je bevalling in kunt gaan.

Er worden ademhalingstechnieken geleerd, en Mindfulnessoefeningen spelen ook een belangrijke rol in de cursus. Er wordt aandacht besteed aan de dagelijkste stress en hectiek waar je mee te maken krijgt en hoe je hiermee om gaat. Ook typische zwangerschapskwaaltjes als vermoeidheid en slaapproblemen worden behandeld en er worden tips aangereikt om deze zo veel mogelijk te beperken.

Mensendieck is er bovendien ook voor bedoeld om jou een goede houding aan te meten. Een goede houding is sowieso belangrijk, maar zeker tijdens je zwangerschap is een juiste houding erg gewenst. Zo leer je onder andere hoe je dingen moet tillen (dus vanuit je knieën), op welke manier zitten of liggen het beste is, maar ook de manier waarop je loopt wordt onder de loep genomen.

Kosten en aantal lessen

De zwangerschapscursus Mensendieck bestaat uit 4 tot 8 lessen, afhankelijk van de lengte van de les (vaak 1 tot 2 uur). Bij één van de bijeenkomsten wordt ook gevraagd om je partner mee te nemen. Vaak begin je met de lessen als je 24 weken zwanger bent. Na je bevalling is er meestal nog een bijeenkomst met alle deelnemers van de cursus, om na te praten over de bevalling en om elkaars baby’s te bewonderen.

De kosten van de zwangerschapscursus Mensendieck variëren per aanbieder, maar je kan rekenen op een bedrag van 195 tot 295 euro. Sommige zorgverzekeraars vergoeden (een deel) van de cursuskosten. Of jij hiervoor in aanmerking komt, kan je navragen bij je zorgverzekering.