Mindful zwanger

De zwangerschapscursus Mindful zwanger is een zeer geschikte cursus voor jou als jij je zwangerschap bewuster wilt beleven en wilt leren om te gaan met stressvolle situaties die je tijdens je zwangerschap en bevalling tegen kunt komen.

Inhoud van de cursus Mindful zwanger

De cursus Mindful zwanger is gebaseerd op het Mindfulness-Based Stress Reduction program, afgekort tot MBSR-programma. Dit Mindfulness programma is voor zwangere vrouwen aangepast tot het concept ‘Mindful zwanger’.

Het doel van de cursus Mindful zwanger is om oosterse meditatietechnieken te combineren met westerse psychologische kennis, die er samen voor kunnen zorgen dat jij jouw zwangerschap en bevalling bewuster en intenser gaat beleven. Dit doe je voornamelijk door te mediteren en ontspanningsoefeningen te doen. Ook kan deze methode ervoor zorgen dat je beter om leert gaan met de stress en onprettige omstandigheden tijdens je zwangerschap en bevalling. Het grootste deel van de cursus Mindful zwanger bestaat uit het (leren) mediteren.

Als je de cursus Mindful zwanger volgt, zal je elke les aandachts- en meditatieoefeningen krijgen, evenals oefeningen met het bewustzijn, simpele bewegingsoefeningen en krijg je informatie over hoe je anders met stress om kan gaan. Bovendien is er elke les gelegenheid om ervaringen uit te wisselen met andere zwangere vrouwen.

Ook zal de cursusleidster je informatie geven over de veranderingen in je lichaam tijdens jouw zwangerschap, en hoe de bevalling verloopt. Je krijgt bovendien een werkboek mee naar huis, zodat je kunt nalezen wat er elke les behandeld is, en je krijgt cd’s met meditatieoefeningen zodat je ook thuis aan de slag kunt gaan met mediteren.

Vanaf je 15e zwangerschapsweek kan je deelnemen aan de zwangerschapscursus Mindful zwanger.

Kosten en lessen

De cursus Mindful zwanger bestaat meestal uit acht lessen van elk twee uur. Per aanbieder kan dit wel iets verschillen, maar dat staat altijd op de site aangegeven. De lessen zijn altijd in groepsverband, heel soms kan je ook privélessen nemen, maar hier betaal je wel meer voor. Bij twee tot drie avonden is het de bedoeling dat je je partner ook meeneemt.

De kosten voor de zwangerschapscursus Mindful zwanger bedragen gemiddeld tussen de 225 en 275 euro. In sommige gevallen wordt dit bedrag (deels) vergoed door je zorgverzekeraar. Neem contact op met je verzekering om na te gaan of jij recht hebt op een vergoeding.