Samen bevallen

De zwangerschapscursus ‘Samen bevallen’ is een van de weinige cursussen die je de complete cursusduur met je partner volgt. Jullie leren tijdens de cursus hoe jullie het beste op elkaar in kunnen spelen, je partner leert hoe hij jou het beste kan helpen en ondersteunen tijdens je bevalling, en jullie krijgen samen les over wat de bevalling inhoudt en wat je kan verwachten.

Inhoud van de cursus

De zwangerschapscursus Samen bevallen zorgt ervoor dat jullie de bevalling echt samen kunnen beleven en tot een goed einde kunnen brengen. Jullie leren de bevalling te zien als een positieve, natuurlijke gebeurtenis, zonder dat je last hebt van overbodige angst, spanning of pijn.

Tijdens de cursus, die jij samen met je partner volgt, leer je de anatomie van jouw zwangere lichaam kennen, krijg je te horen welke fasen van de bevalling er bestaan, en krijg je veel informatie over pijnbeleving, angst en onzekerheid en hoe je met deze aspecten om moet gaan. Ook de rol van jouw partner wordt tijdens deze cursus goed besproken, en krijgen jullie praktische tips.

Wil je graag thuis of in het ziekenhuis bevallen, wat zijn de voor en nadelen? Ook krijg je oefeningen om je te ontspannen, leer je welke lichaamshouding het best is bij tillen, opstaan, lopen enzovoort. Ademhalingstechnieken voor de bevalling, en de houding voor tijdens de ontsluitingsfase en het persen worden ook uitgebreid besproken.

Je partner leert bovendien hoe hij jouw zwangere lichaam zo optimaal mogelijk kan masseren, krijgen jullie informatie over het eerste contact met jullie kindje, over borstvoeding en flesvoeding en wordt ook de kraamperiode uitgebreid behandeld.

Kosten en duur van de cursus

Het aantal lessen dat gegeven wordt bij de cursus Samen bevallen, verschilt per aanbieder. Vaak gaat het om 8 tot 10 lessen voor de volledige cursus, als je een opfriscursus wilt doen, gaat het vaak om drie lessen. De lessen worden in groepen gegeven, tot maximaal 7 of 8 koppels, maar je kan er ook voor kiezen om privéles te krijgen.

Voor de gehele cursus betaal je tussen de 200 en 350 euro, bij de privécursus komt hier nog een bedrag bovenop (informeer bij de cursusaanbieder van jullie keuze).

Soms wordt de cursus ook (deels) vergoed door je zorgverzekeraar, neem contact op met je zorgverzekeraar of jij ook recht hebt op een (gedeeltelijke) vergoeding om deel te nemen aan de cursus Samen bevallen.