Sporten tijdens zwangerschap kan bekkenpijn verminderen

Vrouwen die tijdens hun zwangerschap regelmatig sporten, kunnen hierdoor bestaande klachten van bekkenpijn verminderen en de kans op toekomstige bekkenpijn omlaag brengen. Dit blijkt uit onderzoek van het Britse Journal of Sport Medicine.

Welke sporten helpen

Sowieso is een gezonde levensstijl tijdens de zwangerschap (en de rest van het leven) belangrijk, sport is daar een belangrijk onderdeel in. Vooral joggen, balspelen en aerobics blijken het meeste resultaat op te leveren in het voorkomen en verminderen van bekkenpijn. Naar verluid heeft namelijk één op de vijf zwangere vrouwen last van bekkenpijn.

Hoe vaak sporten

Als de zwangere vrouw drie of vier keer per week sport, al vanaf het moment dat zij zwanger probeert te raken, kan de kans op bekkenpijn tijdens de zwangerschap al met 14 procent verlaagd worden. Nog vaker sporten liet geen andere resultaten zien.

Wat is bekkenpijn

Bekkenpijn tijdens de zwangerschap ontstaat als het lichaam ruimte maakt voor de ontwikkeling van de baby en kan ervoor zorgen dat lopen of slapen bemoeilijkt wordt. Bekkenpijn is een pijn die voornamelijk vanaf de tweede helft van de zwangerschap wordt ervaren, in de streek van het bekken, doordat het gewicht van de baarmoeder, de baby en het vruchtwater drukken op de bekkengordel.

Hormonen die door het zwangere vrouwenlichaam gieren om de zwangerschap in stand te houden en het lichaam voor te bereiden op de bevalling, zorgen er tevens voor dat gewrichten soepeler worden, waardoor de kans op klachten aan het bekken en andere gewrichten hoger wordt.