Stoppen met roken ivm zwangerschap

99% van de vrouwen in Nederland moet toch onderwijl op de hoogte zijn van het feit dat roken tijdens de zwangerschap erg schadelijk is voor het ongeboren kind (en natuurlijk voor de moeder). Echter is het ook zo dat lang niet alle vrouwen direct stoppen met roken wanneer ze erachter komen dat ze zwanger zijn. Daarom is het hoog tijd geworden om meer aandacht te besteden hieraan.

Stoppen met roken in verband met zwangerschap voorkomt veel nare complicaties bij het kind, zoals astma, vroeggeboorte, te laag gewicht en tal van andere aandoeningen die vroeg of laat aan het licht komen. Ben je zwanger en lukt het niet om te stoppen met roken? Gegarandeerd dat je na het lezen van dit artikel direct je sigaret uitdrukt. Vooral lezen dus!

Wat doet roken met het ongeboren kind?

Het heeft enorm veel voordelen voor jou en het kind wanneer je direct stopt met roken tijdens de zwangerschap. De kans is veel groter dat je een gezonde baby op de wereld zet en zelf heb je minder last van ongemakken tijdens de zwangerschap, zoals ochtendmisselijkheid. De kans op het krijgen van een miskraam is bij vrouwen die roken veel hoger dan bij zwangere vrouwen die niet roken.

Doorroken tijdens de zwangerschap vergroot bovendien de kans op een kindje met een klompvoet of hazenlip. In bepaalde gevallen gaat de kwaliteit van de placenta zeer achteruit. In het ergste geval laat deze los. En dan hebben we nog niet eens gesproken over vroeggeboorte. Want vrouwen die roken hebben een veel grotere kans dat de baby te vroeg wordt geboren. Dit kan ernstige gevolgen hebben voor de ontwikkeling van het kind.

Rook niet tijdens de zwangerschap, want anders..

  • Vergroot je daarmee de kans dat je baby aangeboren afwijkingen krijgt
  • Is de kans veel groter dat je kindje vroegtijdig komt te overlijden
  • Is de baby veel vatbaarder voor infecties
  • Is de kans groter dat je baby astma ontwikkeld
  • Verhoog je de kans dat het kindje later groeiproblemen krijgt

Nog enkele schrikbarende feiten en cijfers

Onderzoeken hebben aangetoond dat vrouwen die roken tijdens de zwangerschap, een verhoogde kans van 25% hebben dat hun ongeboren kind vroegtijdig komt te overlijden. Hetzij overlijden tijdens de zwangerschap, hetzij door wiegendood. De kans daarop is zelfs 50% hoger indien je één pakje sigaretten of meer rookt per dag. Vooral tussen de zevende maand waarin je zwanger bent en een week na de geboorte, blijkt de meest risicovolle periode te zijn voor rokende zwangeren. Rokende moeders hebben een tot vijf maal grotere kans dat hun baby ten gevolge van wiegendood komt te overlijden, dan niet-rokende moeders.