Thuis bevallen

Je hebt besloten dat je thuis gaat bevallen. Dit is natuurlijk altijd onder voorbehoud. Treden er onverwacht complicaties op waarbij de verloskundige het verstandiger acht om naar het ziekenhuis te gaan, dan is dat heel jammer, maar dan gaat de thuisbevalling niet door. Je zult je op dat moment erg rot voelen, het gaat anders dan gepland, aan de andere kant ben je blij dat er voor de gezondheid van moeder en kind wordt gekozen.

Wat moet je regelen?

Als je voor een thuisbevalling kiest moet je thuis het nodige regelen. Je hebt je lijst van aan te schaffen spulletjes afgewerkt: warmwaterkruiken, matrasbeschermer, handdoeken, extra kussens, navelklem. Voor de bevalling heb je een verloskundige nodig, zij zal je bijstaan. Je bed moet op een bepaalde hoogte staan, namelijk 80 centimeter als werkhoogte. Dit kun je realiseren door klossen onder je bed te plaatsen. Deze klossen kun je lenen bij een thuiszorgwinkel. De babyspullen moeten klaar liggen, luiers en kleertjes leg je in de wieg of in het bedje. Je moet opvang voor eventuele andere kinderen hebben geregeld. Je partner moet vanaf een bepaalde datum goed bereikbaar zijn en binnen een bepaalde tijd thuis kunnen zijn. De verloskundige zal ervoor zorgen dat de kraamhulp op tijd aanwezig is. Zorg voor goede verlichting of een extra lamp in de kamer waar jij bevalt. Als er gehecht moet worden, als je inscheurt of ingeknipt wordt, dan is goede verlichting noodzakelijk. Ook een buitenlamp bij de voordeur, een goed zichtbaar huisnummer en je naam zijn handig voor de verloskundige. Zorg er voor dat de verwarming aan is en de ramen gesloten zijn. Zet onder je bed een ondersteek, emmers en vuilniszakken (voor de placenta). Bel op tijd de verloskundige. Zij zal je verteld hebben tijdens de controles wanneer je moet bellen. Bij twijfel altijd bellen, bij hevige pijn en bloedverlies ook en natuurlijk als de vliezen breken. De verloskundige weet wanneer ze snel moet komen of nog even kan wachten, geef daarom telefonisch duidelijke informatie door. Het scheelt ook wanneer het je eerste of tweede kindje is, of de verloskundige meteen komt.

Thuis bevallen, doen of niet?

Het is heerlijk om thuis te bevallen zeggen velen, maar er zijn ook veel vrouwen die liever in het ziekenhuis bevallen. Na de bevalling, thuis of in het ziekenhuis, kan het genieten van de kraamtijd beginnen. Laat je lekker verwennen, deze kraamtijd komt nooit meer. Je hebt nog even de rust en ruimte om te herstellen. Is de kraamverzorgster weg, dan sta je er alleen met je partner voor. Nu je dit allemaal gelezen hebt kun je gaan bekijken of dat het voor jou is weggelegd om thuis te bevallen. Heb je er vertrouwen in en sta je er achter dat je thuis wil bevallen of wil je het liever toch in het ziekenhuis? Je hebt nog even de tijd om hierover na te denken, maar het is belangrijk dat je wel alles op tijd gaat regelen zodat jij je de laatste maanden van de zwangerschap niet druk hoeft te maken.