Week 1

Week tot weekHoewel je nog niet zwanger bent, ben je volgens de telling al 1 week zwanger. Dit komt omdat je zwangerschap gerekend wordt vanaf de eerste dag van je laatste menstruatie.

Als je zwanger bent (of wordt, in principe), vindt de bevruchting over ongeveer twee weken plaats, zo’n 14 dagen na de eerste dag van je menstruatie.

Het komt er dus op neer dat je de eerste twee weken van je zwangerschap nog helemaal niet zwanger bent.

Hoever ben je?

  • Aantal dagen zwanger: 1 tot 7
  • Zwangerschapsmaand: 1e
  • Trimester: 1e

Jouw baby in week 1

Omdat de bevruchting nog niet heeft plaatsgevonden, bestaat je baby nog niet. De reden dat de eerste dag van de laatste menstruatie als begin van de zwangerschap wordt gerekend, is omdat de eisprong en het moment van bevruchting moeilijk te bepalen zijn.

Je menstruatie is vanzelfsprekend wel makkelijk te herkennen en je weet ook precies op welke dag of datum je menstruatie is gestart.

Jouw lichaam in week 1

Tijdens je eerste zwangerschapsweek zal je lichaam zich voorbereiden op een mogelijke zwangerschap. Je gaat een hormoon aanmaken die opdracht geeft om een eicel te laten rijpen, de eisprong zal in week 2 plaatsvinden. Ook zal tijdens deze zwangerschapsweek de binnenwand van je baarmoeder dikker worden voor een eventuele innesteling.

Deze week is (hopelijk) de laatste keer dat je ongesteld wordt, na je bevalling duurt het nog zo’n 6 tot 18 weken voor je weer ongesteld zal worden.