Week 13

Week tot weekHoever ben je?

  • Aantal dagen zwanger: 85 tot 91
  • Zwangerschapsmaand: 3e
  • Trimester: 1e

Jouw baby in week 13

Je baby is nu 7,4 centimeter en 23 gram. Tot eind vorige week groeiden alle baby’s even snel, maar nu gaat elke foetus op zijn eigen tempo verder groeien.

Het hoofdje is even groot als de rest van het lichaam. De darmen groeiden eerst in een holte in de navelstreng, maar verhuizen in de 13e zwangerschapsweek naar de buik. De stembanden ontwikkelen zich en in de armen en benen beginnen botten te groeien.

Je kindje kan nu zijn duim in zijn mond stoppen en duimen. Op de vingertoppen worden langzaam vingerafdrukken gevormd. Als je zwanger bent van een meisje heeft zij nu al 2 miljoen eicellen in haar eierstokken!

Jouw lichaam in week 13

In deze laatste week van het eerste trimester kan je feest vieren. Je zit beter in je vel en de kans op een miskraam is nu ook veel kleiner geworden. In het tweede trimester kan je nog last hebben van ochtendmisselijkheid, maar deze worden wel snel minder. Eten wordt weer lekkerder.

Je baarmoeder wordt steeds groter en zwaarder en drukt zwaar op je blaas. Je zult daarom misschien wat vaker naar de wc moeten, omdat je blaas door de druk minder urine kan bevatten.

13 weken zwanger – tips

Volgens de wet moet je uiterlijk 3 weken voor je zwangerschapsverlof aan je werkgever melden dat je zwanger bent. Maar je kunt het beter nu al regelen zodat jullie allebei weten waar jullie aan toe zijn.