Week 15

Week tot weekHoever ben je?

  • Aantal dagen zwanger: 99 tot 105
  • Zwangerschapsmaand: 4e
  • Trimester: 2e

Jouw baby in week 15

Jouw kindje is nu 10,1 centimeter en weegt 70 gram. Je kindje lijkt steeds meer op een echt mensje.

De botten groeien verder en worden langer. De smaakpapillen zijn zich ook aan het ontwikkelen. De oren zitten nu op de juiste plek, evenals de ogen. De huid van je baby is nog dun en doorzichtig, waardoor de aderen zichtbaar zijn.

Je kindje is de hele dag druk bezig in jouw buik. Hij oefent met ademen, zuigen en slikken en maakt zich klaar voor een leven buiten de baarmoeder. Alle gewrichten en ledematen kunnen nu bewegen.

Jouw lichaam in week 15

Je komt vanaf week 15 veel in gewicht aan omdat je baby groter wordt. Ook neemt de hoeveelheid vruchtwater toe en wordt je baarmoeder flink groter. Je lichaam maakt nu ook meer bloed aan, en de melkklieren in je borsten worden groter. Gemiddeld kom je nu zo’n 500 gram per week aan.

In het tweede trimester kun je last krijgen van bandenpijn omdat je baarmoeder zwaarder wordt en meer gaat hangen aan de banden. Dit kun je voelen als een scherpe pijn aan de zijkant van je buik. Dit voel je het meest wanneer je plotseling van houding wisselt.

15 weken zwanger – tips

In het tweede trimester zul je waarschijnlijk veel energie hebben. Naarmate je verder in je zwangerschap bent zul je minder mobiel zijn. Na je bevalling ben je alleen maar bezig met je kleine. Daarom is het nu het moment om samen met je partner te gaan genieten en een vakantie of weekendje weg te boeken. Of plan een paar leuke uitjes!