Week 17

Week tot weekHoever ben je?

  • Aantal dagen zwanger: 113 tot 119
  • Zwangerschapsmaand: 4e
  • Trimester: 2e

Jouw baby in week 17

Je baby is nu 13 centimeter lang en weegt 140 gram. Je kindje groeit nu behoorlijk hard en het eerste lichaamsvet wordt aangemaakt.

Ook de ontwikkeling gaat nog steeds razendsnel. In week 17 verandert het skelet van kraakbeen naar bot, de navelstreng wordt sterker en dikker en ook de zweetklieren beginnen zich al te ontwikkelen. Je kindje is ook nog steeds erg actief en druk zijn lichaam en spieren aan het trainen.

Jouw lichaam in week 17

Vanaf week 17 kun je voor het eerst je kindje (bewust) voelen schoppen. In deze week lijkt het nog of je vanaf de binnenkant van je buik geaaid wordt, maar over een aantal weken is het echt te herkennen als een schopje.

Je baarmoeder wordt nog steeds groter en er is dus steeds minder plaats voor je blaas. Je moet nog vaker naar de wc dan in de weken hiervoor. Ook de kans op een blaasontsteking wordt groter. Als je een blaasontsteking hebt of denkt te hebben moet je dit bespreken met je verloskundige.

17 weken zwanger – tips

Regel een kraampakket via je zorgverzekering. Het kraampakket is een doos met medische artikelen die nodig zijn voor een thuisbevalling. Ook als je gepland hebt om in het ziekenhuis te bevallen moet je het kraampakket aanvragen, voor het geval je onverwacht thuis bevalt.