Week 18

Week tot weekHoever ben je?

  • Aantal dagen zwanger: 120 tot 126
  • Zwangerschapsmaand: 4e
  • Trimester: 2e

Jouw baby in week 18

Je baby is nu 14,2 centimeter en weegt 190 gram. Het zenuwstelsel van je kindje ontwikkelt zich in week 18 verder waardoor de zintuigen beter kunnen gaan werken en hij straks ook pijn kan voelen. De zenuwen worden bedekt met myeline, waardoor prikkels van de zenuwen naar de hersenen en andersom veel sneller worden doorgegeven. Je kindje kan nu ook gapen en is druk bezig met draaien, schoppen en rollen.

Jouw lichaam in week 18

Je buik begint voor je omgeving nu steeds duidelijker zichtbaar te worden. Je baarmoeder is op dit moment al net zo groot als een meloen. Door het gewicht ervan verschuift de zwaartekracht in je lichaam. In week 18 wordt je onderrug naar voren getrokken terwijl je buik uitsteekt. Je kan vanaf nu dus ook last van rugpijn krijgen. Ook worden je gewrichten soepeler waardoor je meer last van je gewrichten kunt hebben.

18 weken zwanger – tips

De 18e zwangerschapsweek is een goed moment om na te gaan denken over je bevalling, en waar je graag wilt bevallen. Als je een zwangerschap zonder complicaties hebt dan mag je in Nederland thuis bevallen. Bij complicaties ben je verplicht in het ziekenhuis te bevallen.

Tegenwoordig kun je ook bevallen in een ‘kraamhotel’ of ‘geboortehotel’. Je verloskundige zal tijdens een volgend gesprek ook met je doornemen wat je wensen zijn met betrekking tot de bevalling.