Week 19

Week tot weekHoever ben je?

  • Aantal dagen zwanger: 127 tot 133
  • Zwangerschapsmaand: 5e
  • Trimester: 2e

Jouw baby in week 19

Je kindje is nu 15,2 centimeter lang en weegt 240 gram. In week 19 krijgt je baby een wit, vettig laagje op zijn huid (vernix caseosa), dat bestaat uit donshaar, dode huidcellen en huidolie. De vernix caseosa beschermt jouw kindje tegen het vruchtwater waar hij in zwemt.

Er worden steeds meer neuronen (zenuwverbindingen) aangemaakt tussen de hersenen en spieren, waardoor je kindje steeds gerichter bewegingen kan maken. De botten bestaan nu steeds meer uit echt bot in plaats van uit kraakbeen.

Jouw lichaam in week 19

In de 19e week van je zwangerschap kun je last krijgen van vreetbuien en trek hebben in ongezonde dingen. Probeer de verleiding te weerstaan. Nu je zwanger bent is gezonde voeding juist erg belangrijk. Als je jouw kindje nog niet hebt voelen bewegen zal het deze week wel gaan gebeuren!

Vanaf deze week kan er ook een zwangerschapsstreep verschijnen op je buik. Deze streep is donker, ongeveer een centimeter breed en loopt van je schaambeen tot aan je navel. De lijn verschijnt op de plaats waar de buikspieren uit elkaar wijken om plaats te maken voor je baarmoeder. Dat de kleur donkerder is dan de rest van je huid komt door een verhoogde productie van pigment.

19 weken zwanger – tips

Week 19 is geschikt om na te denken over de tijd na je zwangerschapsverlof. Als je minder wilt werken dan kun je hiervoor ouderschapsverlof opnemen bij je werkgever. Dit moet je echter wel tijdig regelen met je werkgever: het moet minstens 2 maanden voor ingang van je zwangerschapsverlof zwart op wit worden aangevraagd. Je werkgever is verplicht hier goedkeuring voor te geven.