Week 20

Week tot weekHoever ben je?

  • Aantal dagen zwanger: 134 tot 140
  • Zwangerschapsmaand: 5e
  • Trimester: 2e

Jouw baby in week 20

Je baby is nu 25,6 centimeter lang en weegt 300 gram. Vanaf de 20e zwangerschapsweek is het via een echo al goed te zien of je zwanger bent van een meisje of van een jongen. Een meisje heeft al miljoenen eicellen in haar eierstokken zitten, en bij een jongetje zullen de testikels aan hun afdaling beginnen. De komende maanden zullen de geslachtsdelen van zowel jongen als meisje zich verder ontwikkelen.

Jouw kindje slikt vanaf nu ook vruchtwater in. Dit drinken is een goede oefening voor het spijsverteringskanaal, want er wordt nu meconium (de eerste poep die zwart en kleverig is) geproduceerd.

Jouw lichaam in week 20

Nu je 20 weken zwanger bent zit je al op de helft van je zwangerschap! Het aftellen kan nu alvast starten, want over ongeveer 20 weken kan jij jouw kleine prins of prinses vasthouden.

Vanaf het begin van je zwangerschap ben je nu zo’n 5 kilo zwaarder geworden. Vanaf nu zul je gemiddeld elke week nog met 500 gram groeien. Het aankomen in gewicht is goed voor jou en je kindje, maar eet en leef wel gezond.

20 weken zwanger – tips

Deze week zul je waarschijnlijk de 20-weken echo krijgen. Bij deze echo kunnen eventuele afwijkingen bij je baby worden opgespoord en dit is ook de kans om het geslacht van je kindje te horen (als je dit wilt weten). Je bent niet verplicht deze echo te laten doen maar de meeste zwangere vrouwen kiezen er wel voor.