Week 21

Week tot weekHoever ben je?

  • Aantal dagen zwanger: 141 tot 147
  • Zwangerschapsmaand: 5e
  • Trimester: 2e

Jouw baby in week 21

Je baby is nu 26,7 centimeter en weegt 360 gram. Wanneer jij beweegt zal je kindje door jouw beweging in slaap gewiegd worden, maar zodra jij rustig zit of ligt wordt je kindje juist wakker en zal hij in beweging komen. Hij slaapt nu zo’n 12 tot 14 uur per dag, net zoveel als hij gaat doen als hij net geboren is.

Je kindje krijgt vanaf nu ook vaak de hik. Dit kun je voelen als een soort schokkerige beweging in je buik. De hik is een goede oefening voor je baby; hij is zijn longen aan het trainen zodat hij straks kan ademhalen. Je baby krijgt steeds meer vet, dat ervoor zorgt dat je baby het minder koud heeft na de geboorte.

Jouw lichaam in week 21

Meer dan 50% van de zwangere vrouwen krijgt vanaf week 21 last van zwangerschapsstriemen (striae). Dit zijn roze/rode strepen op buik, borsten, billen, heupen en/of dijen, en worden veroorzaakt omdat je sneller groeit dan dat je huid kan groeien. Na je bevalling vervaagt de striae tot een zilvergrijze kleur.

Zwanger zijn vergt veel van je lichaam, maar heeft ook zijn voordelen. Je nagels groeien sneller dan normaal, je haar is voller en glanst meer dan je gewend was.

21 weken zwanger – tips

Als je het geslacht van je kindje graag wilt weten, heb je deze waarschijnlijk al te horen gekregen bij je 20-weken echo. Nu is het moment aangebroken om met de inrichting van de babykamer te beginnen en om babykleertjes te shoppen! Wacht hier niet te lang mee, want over een paar weken zal je buik zo groot en zwaar zijn dat een hele dag winkelen te veel van het goede zal zijn.