Week 23

Week tot weekHoever ben je?

  • Aantal dagen zwanger: 155 tot 161
  • Zwangerschapsmaand: 6e
  • Trimester: 2e

Jouw baby in week 23

Jouw baby is nu 28,9 centimeter lang en weegt 501 gram.

Je kindje is nu in staat om harde geluiden te horen en soms kan hij er ook van schrikken. Als je veel naar bepaalde muziek luistert kan deze muziek na de geboorte helpen om je baby te kalmeren als hij overstuur is.

In de hersenen is nu het gebied ontwikkeld wat verantwoordelijk is voor het waarnemen van bewegingen. Je kindje is nu in staat om jouw bewegingen bewust te voelen en om hierop te reageren.

Jouw lichaam in week 23

Vanaf week 23 loop je kans om donkere vlekken in je gezicht te krijgen. Dit wordt melasma of zwangerschapsmasker genoemd. De vlekken komen vooral voor rond jouw neus, wangen, ogen en voorhoofd en ze worden veroorzaakt door je hormonen. Het is vervelend, maar verder niet schadelijk en 10 – 20 weken na je bevalling verdwijnt je zwangerschapsmasker vanzelf.

Je schoenen kunnen nu te krap gaan zitten, omdat je enkels en voeten vocht (oedeem) gaan vasthouden. Dit komt omdat er extra vocht in je bloedbaan aanwezig is. Het overtollige vocht zakt letterlijk naar je enkels en voeten. Wanneer je veel beweegt zullen de klachten beperkt blijven maar je kunt het niet helemaal voorkomen.

23 weken zwanger – tips

Week 23 is een geschikt moment om babykleertjes te shoppen. Er bestaan op internet handige baby uitzetlijsten met een overzicht van welke kleertjes en andere spullen je allemaal nodig hebt.