Week 24

Week tot weekHoever ben je?

  • Aantal dagen zwanger: 162 tot 168
  • Zwangerschapsmaand: 6e
  • Trimester: 2e

Jouw baby in week 24

Je kindje is nu 30 centimeter lang en weegt 600 gram.

De longen van je kindje ontwikkelen zich verder en worden klaargestoomd om zich later te kunnen vullen met lucht. De hersenen groeien in week 24 erg snel. Je baby gaat vanaf nu erg snel in gewicht toenemen, maar hij is nog steeds erg mager.

Je baby is volgens de Nederlandse wet nu levensvatbaar; artsen zullen er vanaf deze week alles aan doen om je kindje in leven te houden bij een vroeggeboorte. De kans op leven is aanwezig, maar hoe langer je baby in je buik blijft, hoe beter.

Jouw lichaam

De bovenkant van je baarmoeder is al tot boven je navel gekomen en je baarmoeder is nu zo groot als een voetbal. Dingen die een aantal weken geleden nog makkelijk waren kunnen nu moeilijk zijn geworden. Denk maar eens aan het knippen van je teennagels.

Vanaf week 24 kan jouw navel veranderen. Doordat je baarmoeder veel druk uitoefent op je buik, kan je navel naar buiten steken. Het enige nadeel van een uitstekende navel is dat de huid in en rondom je navel geïrriteerd kan raken. Als je er veel last van hebt moet je dit wel even overleggen met je verloskundige.

24 weken zwanger – tips

Als je nog eenmaal met je partner op vakantie wilt dan moet je dat de komende weken gaan doen. Tot 28 weken zwangerschap mag je meestal gewoon vliegen, maar na de 28e zwangerschapsweek kunnen luchtvaartmaatschappijen je weigeren aan boord omdat je zwanger bent.