Week 3

Week tot weekHoever ben je?

  • Aantal dagen zwanger: 15 tot 21
  • Zwangerschapsmaand: 1e
  • Trimester: 1e

Jouw baby in week 3

Deze week wordt jouw eicel bevrucht door een spermacel. Op het moment van bevruchting is de eicel nog in de eileider aanwezig en zal nu zijn reis naar de baarmoeder beginnen.

Tijdens deze lange reis gaat de eicel zich snel vermenigvuldigen: er ontstaat een klein bolletje van cellen die de blastocyste wordt genoemd. Tussen de 6 tot 12 dagen na je eisprong zal deze blastocyste zich innestelen in de baarmoederwand.

De binnenste cellen in de blastocyste groeien uit tot een embryo, de buitenste cellen zullen transformeren tot de vruchtvliezen en een deel van de placenta.

Jouw lichaam in week 3

In de derde zwangerschapsweek gebeurt er veel in jouw lichaam, maar daar merk je nog niets van. De innesteling in de baarmoederwand kan gepaard gaan met een lichte bloeding, de innestelingsbloeding. Hierbij verlies je minder bloed dan bij een menstruatie, maar kan wel verward worden met een (lichte) menstruatie. Als jij een innestelingsbloeding hebt, is dit het eerste symptoom van je zwangerschap.

Verder maakt jouw lichaam zich klaar voor de zwangerschap. Je hormoonhuishouding zal veranderen, maar in deze week heb je hier nog geen (of zeer weinig) last van. Over twee weken kun je een zwangerschapstest doen en weet je zeker of je zwanger bent of niet.

3 weken zwanger – tips

Let goed op wat je eet en drinkt, want jouw baby-in-wording krijgt alles binnen wat jij ook binnenkrijgt. Een gezond voedingspatroon is daarom erg belangrijk. Sommige voedingsstoffen kun je beter niet meer eten, zoals rauw vlees en rauwe melk.