Week 30

Week tot weekHoever ben je?

  • Aantal dagen zwanger: 204 tot 210
  • Zwangerschapsmaand: 7e
  • Trimester: 3e

Jouw baby in week 30

Je baby weegt nu 1.319 gram en is 39,9 centimeter.

Het donshaar waar het lichaam van je baby mee was bedekt begint te verdwijnen. Als je baby (te) vroeg geboren wordt, kan het zijn dat er nog wat donshaartjes op zijn schouder of rug zitten.

De hersenen van je kleintje maken een gigantische groeispurt in week 30. Hij wordt snel slimmer en leert al veel dingen van zijn ervaringen in de baarmoeder.

Jouw lichaam in week 30

Je kunt in week 30 last krijgen van brandend maagzuur. Dit komt omdat zwangerschapshormonen ervoor zorgen dat spieren ontspannen (waaronder ook de spieren van je spijsverteringsstelsel). Dit heeft als gevolg dat maagzuur omhoog gedrukt kan worden, wat het brandende gevoel veroorzaakt in je keel.

Vanaf nu kun je behoorlijk last krijgen van nesteldrang. Alles moet opgeruimd en netjes zijn: er mag geen stofdeeltje meer liggen. Je weet niet waar het vandaan komt, maar het wordt veroorzaakt door nesteldrang. Je wilt dat alles schoon, netjes en opgeruimd is op het moment dat je baby geboren wordt.

30 weken zwanger – tips

In deze periode krijg je het intakegesprek met de kraamzorg. Er wordt gekeken hoeveel kraamzorg jij nodig hebt en wat jij verwacht van de kraamzorg. Vaak is dit gesprek bij jou thuis, maar kan ook via de telefoon. Heb je nog geen afspraak staan? Bel het kraamzorgbureau even op om een afspraak te maken.