Week 31

Week tot weekHoever ben je?

  • Aantal dagen zwanger: 211 tot 217
  • Zwangerschapsmaand: 7e
  • Trimester: 3e

Jouw baby in week 31

Je kindje is nu 41,1 centimeter en weegt 1.502 gram.

Je baby is nu druk aan het oefenen met gezichten trekken, slikken, ademen en hikken. Ook beweegt hij zijn armen en benen, zuigt hij op zijn vingers of duimen en draait hij zijn hoofd heen en weer. Je kindje verveelt zich niet en soms lijkt het wel alsof er een feestje in je buik wordt gegeven, vooral als jij probeert te slapen.

Elke week wordt de kans groter dat jouw baby buiten jouw baarmoeder kan overleven. Dit komt onder andere door de betere werking van zijn longen en doordat je baby nu meer lichaamsvet heeft.

Jouw lichaam in week 31

Vanaf week 31 kun je last krijgen van lekkende borsten omdat je borsten nu al starten met het produceren van moedermelk. Je kunt een druppeltje lekken, maar ook flink wat melk.

De melk die nu uit je borsten komt, wordt colostrum genoemd, de eerste melk die dik en gelig is. Zoogkompressen zijn nu erg handig – ze kunnen comfort bieden en gĂȘnante vlekken in je T-shirt voorkomen.

31 weken zwanger – tips

Wanneer je in het ziekenhuis wilt of moet bevallen dan heb je de mogelijkheid om het navelstrengbloed van je baby te doneren. In het bloed wat zich in de navelstreng bevindt zitten bloedvormende stamcellen die onder andere worden gebruikt bij de behandeling van verschillende vormen van kanker.