Week 36

Week tot weekHoever ben je?

  • Aantal dagen zwanger: 246 tot 252
  • Zwangerschapsmaand: 9e
  • Trimester: 3e

Jouw baby in week 36

Je baby is nu 47,4 centimeter lang en weegt 2.622 gram.

Je kindje heeft nu maar weinig plaats in de baarmoeder en zal nu een positie aannemen die voor hem het prettigst ligt. Vaak is dit de achterhoofdsligging. De kans is klein dat je kindje in week 36 nog zelfstandig draait in de baarmoeder. Als je baby niet goed ligt kan je verloskundige proberen hem te draaien.

Jouw baby kan nu ook beginnen met indalen. Hij zakt dan tot diep in je bekken en ligt al voor de ‘uitgang’, klaar voor de geboorte.

Jouw lichaam in week 36

Als je baby al is ingedaald krijg je letterlijk meer lucht omdat je longen weer wat meer ruimte hebben gekregen. Ook heb je minder last van maagzuur. Maar je krijgt wel weer meer last van andere dingen zodra je kindje is ingedaald: je zal nóg vaker moeten plassen, het lopen kan nog ongemakkelijker worden en je kunt een niet prettige druk op je vagina voelen.

Als je nog aan het werk was ben je vanaf week 36 verplicht om met zwangerschapsverlof te gaan. Aan het einde van week 36 is je baby voldragen en vanaf dan kan de bevalling ook ieder moment beginnen.

36 weken zwanger – tips

Heb je al nagedacht wie je bij de bevalling wilt hebben? De meeste vrouwen kiezen ervoor om alleen hun partner bij de bevalling te hebben, andere vrouwen willen ook nog één of meerdere andere mensen om zich heen hebben. Ook moet je nadenken of je wilt dat er foto’s gemaakt worden tijdens en na je bevalling en wie deze dan eventueel zou kunnen maken.