Week 38

Week tot weekHoever ben je?

  • Aantal dagen zwanger: 260 tot 266
  • Zwangerschapsmaand: 9e
  • Trimester: 3e

Jouw baby in week 38

Je kindje is nu 49,8 centimeter en weegt 3.083 gram.

Bij je baby worden nu de puntjes op de “i” gezet. De laatste donshaartjes die nog op zijn lichaam zaten vallen nu af en er wordt weer extra vet aangemaakt.

De hersenen en het zenuwstelsel stemmen zich nog beter op elkaar af en zijn al in staat om straks alle indrukken in de wereld buiten mama’s buik te registreren. Je kindje produceert nu ook een stofje dat ervoor zorgt dat de luchtzakken in zijn longen niet aan elkaar gaan kleven als hij straks begint met ademhalen.

Jouw lichaam in week 38

Jouw lichaam bereidt zich nu razendsnel voor op de bevalling en op het leven mèt een baby. Zo komt de borstvoeding op gang en kan er gelige melk uit je tepels komen (colostrum), de voorloper van moedermelk.

Jij en je baby zijn allebei klaar voor de bevalling en het nieuwe avontuur. Het enige wat jullie kunnen doen is afwachten. Nu je het rustig aan doet is dit het moment om die goede film of dat prachtige boek nog eens te gaan lezen. Als je kindje geboren is, heb je daar écht geen tijd meer voor.

38 weken zwanger – tips

Het is handig als je weet wat je tijdens en na de bevalling kan verwachten. Zodra je baby geboren is wordt er een test afgenomen (Apgar-score). Deze test wordt na 5 en 10 minuten nogmaals herhaald en geeft inzicht in de gezondheid van je baby.