Week 4

Week tot weekHoever ben je?

  • Aantal dagen zwanger: 22 tot 28
  • Zwangerschapsmaand: 1e
  • Trimester: 1e

Jouw baby in week 4

Aan het begin van deze week zal de bevruchte eicel, die nu uit een klompje cellen bestaat, zich innestelen in je baarmoederwand. Het cellenklompje zal zich opsplitsen, één deel van de cellen zal het embryo (je kindje) worden, het andere deel ontwikkelt zich tot de vruchtzak en de placenta.

De embryo bestaat nu uit drie lagen, en elke laag ontwikkelt zich tot een ander lichaamsonderdeel van je kindje. De binnenste laag groeit uit tot onder andere longen en lever. De middelste laag ontwikkelt zich tot hart, botten, spieren, nieren en geslachtsorganen. De buitenste laag zal het haar, de huid, de ogen en het zenuwstelsel worden.

Jouw lichaam in week 4

Aan de buitenkant van jouw lichaam is nog niets te zien van je zwangerschap, maar in je lichaam gebeurt er een hoop. Vanaf deze week kun je te maken krijgen met vroege zwangerschapssymptomen als lichte krampjes, een opgeblazen gevoel, vermoeidheid en stemmingswisselingen. Ook je borsten kunnen gevoeliger zijn of iets gegroeid lijken.

Volgende week (week 5) kun je een zwangerschapstest doen.

4 weken zwanger – tips

Tijdens je zwangerschap is het belangrijk erg gezond te eten. Eet gezond, maar ook variatie is erg belangrijk. Er zijn nu een aantal voedingsstoffen die extra belangrijk zijn, zoals ijzer en calcium.