Week 40

Week tot weekHoever ben je?

  • Aantal dagen zwanger: 274 tot 280
  • Zwangerschapsmaand: 9e
  • Trimester: 3e

Jouw baby in week 40

Je kindje is nu 51,2 centimeter en weegt 3.462 gram.

De schedel van je kind bestaat uit losse platen die over elkaar schuiven tijdens de bevalling wanneer het hoofdje door het geboortekanaal gaat. Zo past het hoofdje iets makkelijker door het geboortekanaal! De platen groeien later langzaam aan elkaar.

Als je kindje net geboren is kan hij nog niet goed zien en ziet alles in zwart/grijs/wit en erg wazig. Wel is jouw baby gelijk in staat om jouw stem en die van je partner te herkennen.

Als hij geboren is, is de foetushouding (zijn favoriete houding in de baarmoeder) nog steeds zijn favoriete houding. Hij zal over een tijdje pas ontdekken dat er meer ruimte is. De foetushouding zal ook erg vertrouwd voor je baby voelen en hem kalmeren wanneer hij bang of overstuur is.

Jouw lichaam in week 40

Eind week 40 is de uitgerekende datum, maar slechts 5% van de vrouwen bevalt ook op de uitgerekende datum. Als je dan nog niet bevallen bent kan het zelfs nog twee weken duren. Het kan goed zijn dat je wenst dat je baby direct geboren wordt – je hebt geen zin meer om te wachten. Helaas kan je hier niets aan doen en er zijn ook geen methoden om de bevalling op te wekken.

40 weken zwanger – tips

De enige tip die wij je in week 40 kunnen geven is dat je voldoende rust moet nemen. Ondanks dat je nu wilt dat je baby geboren is ga je straks je zwangere buik nog best missen!