Week 42

Week tot weekHoever ben je?

  • Aantal dagen zwanger: 288 tot 294
  • Zwangerschapsmaand: 10e
  • Trimester: 3e

Jouw baby in week 42

Je kindje is nu 51,7 centimeter en weegt 3.685 gram.

Ook nu lijkt je kindje het nog wel prima te vinden in je baarmoeder. De verloskundige zal jouw gezondheid en die van je baby nu goed in de gaten blijven houden. Vaak word je elke dag onderzocht. Indien nodig zal je in het ziekenhuis verder onderzocht worden, waar onder andere gekeken wordt naar de gezondheid van je baby, de placenta en de hoeveelheid vruchtwater.

Als je baby nu geboren wordt is zijn huidje waarschijnlijk droog of schilferig. Dit is tijdelijk en wordt veroorzaakt doordat de vettige laag op zijn huid, die hem beschermde tegen het vruchtwater, al een tijdje niet meer wordt aangemaakt.

Het haar van je kindje is nu langer dan het haar van baby’s die ‘op tijd’ geboren zijn en ook de nagels zijn wat langer. Het kan ook zijn dat jouw kindje na de bevalling alerter is.

Jouw lichaam in week 42

Dit is echt de allerlaatste week van je zwangerschap. Als je baby aan het einde van de week nog niet geboren is zal je bevalling worden ingeleid. Dit betekent dat deze kunstmatig op gang wordt gebracht. De bevalling inleiden zal altijd in het ziekenhuis plaatsvinden, onder leiding van een gynaecoloog.

42 weken zwanger – tips

Wil jij niet dat je bevalling ingeleid gaat worden maar dat de bevalling spontaan op gang komt? Er zijn geen bewezen methoden waarmee je zelf de bevalling kan opwekken, maar er zijn wel een aantal bakerpraatjes die beweren dat door iets wel of niet te doen de bevalling eerder op gang komt. Je kunt het natuurlijk altijd proberen: niet geschoten is altijd mis!