Week 5

Week tot weekHoever ben je?

  • Aantal dagen zwanger: 29 tot 35
  • Zwangerschapsmaand: 2e
  • Trimester: 1e

Jouw baby in week 5

Je baby is nu 3 mm groot en weegt nog minder dan 1 gram.

De embryo is nu het meest te vergelijken met een kikkervisje, maar hij (of zij) ontwikkelt zich erg snel. Er is in de vijfde zwangerschapsweek al een hoofd, rug en een soort staart zichtbaar. Het hartje en de bloedsomloop zijn al aanwezig en functioneren ook.

Ook worden de hersenen en het ruggenmerg gevormd. In de derde week bestond je kindje nog uit één enkele cel, deze week bestaat jouw baby-in-wording al uit zo’n 125.000 cellen!

Jouw lichaam in week 5

Je bent deze week ‘over tijd’: je menstruatie blijft uit. Het zwangerschapshormoon hCG is hoog genoeg om te kunnen meten met een zwangerschapstest. De aanwezigheid van dit hormoon bevestigt je zwangerschap.

Je krijgt deze week meer last van zwangerschapssymptomen als stemmingswisselingen en je kan erg moe of zelfs uitgeput zijn. Bovendien kun je heftige emoties ervaren. Je zit natuurlijk op een roze wolk, maar je zwangerschap kan ook veel twijfels en angsten met zich meebrengen.

5 weken zwanger – tips

Als je een zwangerschapsagenda aanschaft kun je een soort dagboek bijhouden van jouw zwangerschap en hoe jij je voelt. Ook kun je in deze speciale agenda van dag tot dag lezen hoe het zit met jouw kindje en jouw lichaam.

Deze week is ook hèt moment om een zwangerschapstest te doen.