Week 9

Week tot weekHoever ben je?

  • Aantal dagen zwanger: 57 tot 63
  • Zwangerschapsmaand: 2e
  • Trimester: 1e

Jouw baby in week 9

Je kindje is nu 2,3 centimeter lang en weegt 3 gram. Hij wordt nu geen embryo meer genoemd, maar foetus. De belangrijkste orgaanstelsels van je baby zijn al ontstaan. Er beginnen zich spieren te vormen. Ook de organen en zenuwen ontwikkelen zich snel.

De geslachtsorganen zijn ook aanwezig, maar het geslacht is nu nog niet vast te stellen. Het hartje is nu ook helemaal ‘af’, en je kan het hartje nu ook horen kloppen.

Jouw lichaam in week 9

De baby in je buik vraagt veel energie, dus je kan erg moe of zelfs uitgeput zijn. Je lichaam is druk bezig met het aanmaken van de placenta, je stofwisseling verloopt sneller en je hormoonspiegels stijgen. Tegelijkertijd zijn je suikerspiegel en bloeddruk lager. Indien mogelijk is het slim om elke dag een paar uur extra te slapen.

De emotionele draaimolen waar je in zit bereikt deze week een nieuw hoogtepunt. Het ene moment kun je vrolijk zijn en een minuut later extreem depressief. Soms twijfel je of je een goede moeder zult zijn en of je er klaar voor bent. De zwangerschapssymptomen als ochtendmisselijkheid kunnen ook nog aanwezig zijn.

9 weken zwanger – tips

Jouw werkgever is verplicht jou tijdens je zwangerschap op een veilige manier te laten werken, waarbij de gezondheid van jou en je kindje niet geschaad wordt. Breng je werkgever dan ook op de hoogte van je zwangerschap.