Zwanger en wat nu?

Je had zelf al het vermoeden dat je zwanger was, maar nu is het door de assistente van de huisarts met een zeer betrouwbare test aangetoond. Snel de telefoon pakken, of eerst naar huis gaan en het goede nieuws met je naaste delen, of nog niet….?

Je bent helemaal blij en wilt je vreugde met iedereen die je tegenkomt delen, maar is dat wel verstandig? De eerste drie maanden van de zwangerschap laten de meeste zwangere meisjes of vrouwen eerst voorbij gaan voordat ze met iedereen het mooie nieuws delen. Er kan namelijk nog zoveel mis gaan, vooral die eerste maanden. En wat zou het vervelend zijn als je iedereen op de hoogte hebt gebracht en het gaat mis, je verliest de vrucht, het kindje. Je hebt dan erg veel verdriet, dat je het beste met elkaar kunt verwerken, maar niet met het hele dorp of stad. Het is namelijk erg vervelend als iedereen in een vroeg stadium weet van je zwangerschap, het gaat mis, en je wordt op straat door mensen die het goed bedoelen telkens gevraagd hoe het met je zwangerschap gaat. Het is op zich al vervelend genoeg, maar zeker als je er telkens onvoorbereid weer over moet praten dat er geen zwangerschap meer bestaat. Voorkom dit en houd het dus nog een poosje geheim voor de buitenwereld, behalve natuurlijk voor je partner.

De kwetsbare periode bijna voorbij…

En ben jij de meest kwetsbare periode voorbij, dan mag iedereen het weten. Jij bent dan zelf wellicht aan het idee gewend dat jij een baby krijgt. Je leest er alles over wat je tegen komt en gaat plannen maken. Hoe ziet de toekomst met het kindje eruit? Ga je minder werken, of kies je voor opvang? Opvang buiten de deur of opvang bij jou thuis? Of ga jij met je partner de opvoedtaken verdelen en dus beiden minder werken? Hoe staan jullie werkgevers daar tegenover? Kies je voor oma en opa als oppas dan moet jij je wel realiseren dat zij ook “uit kunnen vallen”, heb je dan een noodoplossing? Al deze zaken kun je ruim van te voren bespreken en overdenken. Dit zijn zeer belangrijke dingen, die geregeld moeten zijn. Jij kunt straks als de kleine er is niet met je hoofd bij je werk zijn als thuis niet alles op rolletjes verloopt. Dus weet goed wat je samen wilt. Kijk ook naar je huisvesting, kun je blijven wonen, of is de woning toch te klein met (nog) een kindje erbij. Welke wordt de kinderkamer, hoe ga je die inrichten, ga je zelf alles maken? Nu heb je nog tijd en je dikke buik zit nog niet in de weg. Zit je wat krap bij kas, kijk dan eens op marktplaats bijvoorbeeld. Maar bovenal geniet van het feit dat er een nieuw kindje in jouw buik zit, het is en blijft toch steeds een wonder!