Zwangerschapscursus haptonomie

Haptonomie bestaat uit twee Griekse woorden, ‘hapsis’ (gevoelscontact, gevoelsbeleving) en ‘nomos’(wet, regel, norm). ‘Hapto’ betekent ‘ik vestig een relatie door aanraking’.

Bovengenoemde woorden vormen de basis van de zwangerschapscursus haptonomie, waarbij aanraking en gevoel centraal staat, en je op deze manier een beter contact kan krijgen met jouw (ongeboren) kindje.

Door op verschillende manieren je handen op je buik te leggen, en je handen over je buik te wrijven, zal je kindje naar je hand toe ‘zwemmen’, en echt contact met jou en je partner maken.

Inhoud van zwangerschapscursus haptonomie

De zwangerschapscursus haptonomie is niet zozeer een cursus, maar eerder begeleiding die je krijgt. Zowel jij als je partner nemen deel aan alle lessen.

Haptonomie heeft als doel dat je luisterend gaat voelen naar je ongeboren baby, zodat het contact dat er is tussen jou en je kindje al vóór de geboorte tot stand wordt gebracht. Door gebruik te maken van specifieke aanrakingen kunnen jij, je partner en je kindje al met elkaar vertrouwd raken.

In de eerste lessen van de zwangerschapscursus wordt voornamelijk aandacht besteed aan de manieren waarop je kunt aanraken, en welke emoties daarbij (mogelijk) worden waargenomen. Er worden geen ademhalingsoefeningen gedaan tijdens de cursus, maar je leert wel hoe je met de pijn om kunt gaan die je tijdens de bevalling zult ervaren.

Naast het feit dat je bij de cursus haptonomie vooral leert om contact te maken met jullie ongeboren kindje, krijgen jullie ook handige informatie omtrent de zwangerschap en de bevalling. Natuurlijk kan je ook alle vragen stellen waar je mee zit, en is er vaak ruimte om zelf oefeningen aan te dragen.

Duur en kosten van de zwangerschapscursus haptonomie

De zwangerschapscursus haptonomie bestaat over het algemeen uit 6 lessen die alleen voor jou en je partner zijn, dus je krijgt privéles. De hoeveelheid lessen kan echter per aanbieder verschillen. Eén van die lessen zal na de bevalling plaatsvinden, om het contact met je geboren kindje nog beter te ontwikkelen. Een les duurt meestal 60 minuten.

Afhankelijk van de aanbieder betaal je voor de cursus 240 tot 375 euro voor de gehele cursus (uitgaande van 6 lessen). In sommige gevallen worden (een deel van) de kosten door je zorgverzekering vergoed. Als je wilt weten of jij in aanmerking komt voor een vergoeding van je zorgverzekering, neem dan even contact met de betreffende instantie op.