Zwangerschapsgym

Tijdens je zwangerschap krijgt jouw lichaam het zwaar te verduren door je steeds groter wordende baarmoeder, het extra gewicht wat je moet meedragen enzovoort. Ook tijdens de bevalling zal je lichaam een grote inspanning moeten leveren. Je kan dus tijdens je zwangerschap en bevalling te maken krijgen met verschillende ongemakken en kwalen, zoals rugpijn, spierkrampen en bekkenklachten.

Het doel van de cursus zwangerschapsgym is om jou via verschillende oefeningen en technieken te leren hoe je je bekken kan versterken, hoe jouw houding verbeterd kan worden, hoe je de weeën kan opvangen en hoe je tijdens de bevalling effectief moet persen.

Wat komt er in de cursus aan bod

Tijdens de cursus zwangerschapsgym krijg je dus verschillende technieken en oefeningen waarmee je leert hoe je je lichaam sterker kan maken, en hoe je je kan voorbereiden op de bevalling. Ook leer je tijdens deze cursus alles over het verloop van je zwangerschap, de bevalling en de kraamperiode. Ook kan je de vragen die je hebt stellen aan de cursusleider.

Hoe ziet de cursus eruit

De cursus wordt in een groep gegeven. De vrouwen in de groep zijn zo rond dezelfde tijd uitgerekend, zodat jij en de andere deelnemers ook ervaringen kunnen uitwisselen over ongemakken en twijfels, maar jullie kunnen elkaar ook tips geven. Tijdens de cursus wordt er theorie gegeven over je lichaam, je zwangerschap en de bevalling, maar er worden ook oefeningen en technieken geoefend, om je voor te bereiden op je bevalling of om bijvoorbeeld bekkenpijn te verlichten.

De cursus bestaat uit 10 lessen van 1 uur. Bij twee van de lessen neem je ook je partner mee, waarbij je partner leert hoe hij jou kan helpen bij de bevalling enzovoort.

Kosten en start van de cursus

Je start met de cursus zwangerschapsgym als je rond de vijf maanden zwanger bent. Je opgeven voor de cursus kan je het beste bijtijds doen, want vaak geldt vol=vol. Bij sommige cursussen die aangeboden worden zijn er na je bevalling ook nog één of twee lessen. Je kan dan gezellig kletsen met de andere dames en ervaringen over de bevalling uitwisselen.

De kosten van de cursus zwangerschapsgym liggen tussen de 7,50 en 15,00 euro per les, en voor de totale cursus betaal je gemiddeld tussen de 100 en 150 euro. Informeer wel bij je zorgverzekeraar, want soms kan je een deel van je cursusgeld terugkrijgen van je verzekering.