Zwangerschapspilates

Zwangerschapspilates is de perfecte cursus als je alle spiergroepen in je buik en rond je schaamstreek wilt versterken, zodat je optimaal in conditie bent tijdens je zwangerschap en bevalling.

Wat is zwangerschapspilates

Gezond leven en bewegen is erg belangrijk tijdens je zwangerschap. Door middel van zwangerschapspilates zorg je ervoor dat jouw lichaam getraind wordt, en klaar is voor het dragen van jouw kindje en de bevalling. Je leert om op een rustige en geconcentreerde manier je rug, je buik en je bekken in optimale conditie te brengen.

Zwangerschapspilates wordt over het algemeen in groepsverband gegeven, maar bij sommige aanbieders van de cursus kan je ook privélessen zwangerschapspilates volgen.

Inhoud van de lessen

Tijdens de cursus zwangerschapspilates leer je om op een leuke en ontspannen manier je spiergroepen te trainen die tijdens de bevalling erg belangrijk zijn. Ook ben je tijdens de cursus (en daarbuiten) bewust met je zwangerschap bezig, en leer je je lichaam kennen. Je leert om je diepe buik- en bekkenbodemspieren te gebruiken en oefen je ademhalings- en ontspanningstechnieken om tot rust te komen.

De meest genoemde voordelen van zwangerschapspilates zijn:

  • een betere houding van je lichaam
  • minder last van vermoeidheid
  • minder lage rugpijn
  • minder stress
  • versterking van de bekkenbodemspieren

Naast bovenstaande items, komt er ook een stuk theorie om de hoek kijken. Zo wordt er verteld hoe je lichaam verandert tijdens je zwangerschap, en wat je te wachten staat tijdens de bevalling.

De cursusleider of –leidster is een gediplomeerd pilatesinstructrice, die daarnaast extra cursussen heeft gevolgd op het gebied van zwangerschapspilates.

Kosten en aantal lessen

De zwangerschapscursus pilates bestaat uit 12 tot 18 lessen, afhankelijk van de aanbieder. De prijzen lopen door het verschil in aantal lessen ook uiteen. De prijzen liggen gemiddeld tussen de 150 en 250 euro. Bij privélessen betaal je extra.

Sommige zorgverzekeraars betalen (een deel van) de cursus, dus het is altijd handig om eens te informeren of jij recht hebt op een vergoeding voor zwangerschapspilates.

De zwangerschapspilates volg je normaal gesproken in je eentje, samen met andere zwangere vrouwen. Bij sommige cursussen zijn er één of twee avonden inbegrepen waar je partner ook mee naartoe mag, maar dit is geen verplichting.