Zwangerschapsyoga

Zwangerschapsyoga is één van de vele zwangerschapscursussen die je tijdens je zwangerschap kan volgen. Het doel van zwangerschapsyoga is om jezelf lichamelijk en mentaal sterk(er) te maken tijdens de periode van je zwangerschap en je bevalling, maar ook na je bevalling zal je merken dat je door de cursus zwangerschapsyoga beter en fijner in het leven staat.

Inhoud van de cursus zwangerschapsyoga

Als je de cursus zwangerschapsyoga volgt, krijg je zowel theorie als oefeningen en opdrachten. De yogaoefeningen die je te doen krijgt, zijn speciaal ontwikkeld voor zwangere vrouwen. Je bouwt onder andere kracht en souplesse op, en je leert bovendien beter te luisteren naar je intuïtie.

Met zwangerschapsyoga train je je voeten, benen, je bekkenbodem, onderrug en ook versoepel je met de oefeningen je heupen en schoudergordel. Het doel hiervan is om typische zwangerschapsklachten te verminderen of zelfs te voorkomen.

Tijdens de cursus komen ook speciale ademhalingstechnieken aan bod, waarmee je rust en ontspanning creëert, wat goed is voor jezelf en voor jouw kindje.

Voor wie is de cursus

Je kan het beste met de cursus zwangerschapsyoga starten als je tussen de 18 en 24 weken zwanger bent. Je hoeft geen ervaring met yoga te hebben om hieraan deel te nemen. Afhankelijk van de locatie waar je de cursus volgt, zijn er één of twee partnerlessen, waar je partner mee mag. Informeer hiernaar bij het cursuscentrum van jouw keuze.

De cursus is vooral bedoeld voor vrouwen die op een ontspannen manier hun zwangerschap en bevalling willen beleven. Ook zorgt de cursus voor een positievere ervaring tijdens de bevalling, omdat er ademhalingstechnieken en ontspanningstechnieken worden aangeleerd.

Kosten en aantal lessen

De meeste cursussen zwangerschapsyoga bestaan uit 10 lessen van 60 – 75 minuten, die voor de bevalling plaatsvinden. Een aantal weken of maanden na de bevalling is er vaak nog een reünie waar je samen met de andere deelneemsters over de bevalling kunt napraten elkaars baby kunt bewonderen.

De kosten van zwangerschapsyoga verschillen per cursuslocatie, maar ligt gemiddeld tussen de 125 en 200 euro. In sommige gevallen vergoedt je zorgverzekering (een deel van) het cursusgeld. Informeer hierover bij je zorgverzekering of jij recht hebt op een vergoeding.

De cursus zwangerschapsyoga wordt over het algemeen in groepen van 5 tot 10 deelnemers gegeven, maar er zijn ook privécursussen die je kunt volgen. Vaak betaal je wel meer voor privélessen.